USB pil şarj aleti


This charger, with a suitable enclosure, is ideal for use on trips, using a laptop to power the charger. The laptop should be plugged in to avoid running down its battery.

Bu devre ile nikel kadmiyum(NiCd) nikel metal hidrid(NiHH) pillerinizi, bilgisayarınızın USB portunu kullanarak şarj edebilirsiniz.
Şüphesiz Laptopunuzla çıktığınız bir seyahatte kablosuz mouse’nuzun pillerini usb den şarj etmek çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
Özellikler
Boyut: 9,7 cmx 3cm x 1,5cm
Piller: 2 adet AA nimh veya nicd
Şarj akımı: 470 ma
Şarj kesme yöntemi: pil sıcaklığı(33c
°)
Çalışma Koşulları: 15-25C°

Malzeme Listesi
R1 56kΩ ¼W,
R2 27kΩ ¼W
R3 22kΩ ¼W
R4 47kΩ ¼W
R5 750Ω ¼W
R6 220Ω ¼W
TR1 10kΩ @ 25°C termistör, approx. 3.7%/C° NTC

C1 0.1µF 10V kondansatör
Q1 TIP32C PNP transistor
Z1 LM393
LED1  LED, 10mA
Diğer  2- AA pil yuvası, Küçük soğutucu, USB kablosu
Açıklama ve Devre şeması
Devrede LM393 çift voltaj karşılaştırıcısı kullanılmıştır.Çıkış akımı Entegrenin içindeki transistörler çıkış akımını 5.2ma civarında sınırlar. Q1 betası 90 olduğundan şarj akımı yaklaşık olarak 470 ma olucaktır. Böylece 2500mah lik pilleriniz beş saatin biraz üstünde bir sürede tamamen şarj olucaktır.


Pil kapasitesi     şarj süresi
700mAh NiCd       1.5s
1100mAh NiCd     2.5s
1600mAh NiMH    3.5s
2000mAh NiMH    4.5s
2500mAh NiMH    5.5s


R1,R2 ve R4 gerilim bölücü olarak kullanıldığından Z1a nin evirmeyen girişinde 1,26V luk gerilim düşümü meydana gelmiştir. Bu gerilim bizim referans gerilimizdir(vref)
Pillere direk olarak temas halinde olan TR1 termistörü oda sıcaklığında 10kΩ ( 20C) olduğundan R3 ile oluşturduğu gerilim bölücü Z1a eviren girişine (Vtmp) 1.76 V luk gerilim uygulayacaktır.
Piller tamamen şarj olduğunda ısınıcak ve 33 C ye geldiklerinde TR1 in omik değeri 7.6kΩ a düşecek böylece Vtmp 1.26V olucaktır. Daha önceki yazılarda bahsediliği üzere karşılaştırıcılarda V- V + ya eşit olursa Çıkış 0V olur. Pil sıcaklığı 33C ye ulaştığında Z1a nın Eviren(vtmp) ve evirmeyen(vref) girişleri birbirine eşit olacak ve şarj kesilecektir. Sadece 10ma lik bir sızıntı akımı akıcaktır. Buda pek önemli bir değer değilidir.
Yapım aşamaları ve baskı devre

baskı devre

üstten görünüş

eleman tarafı

BİTMİŞ HALİ
Q1 transistörünü resimde görüldüğü gibi soğutucuya bağlayın. Transistörü dik konumda bırakırsanız kırılabilir. Bu yüzden küçük bir soğutucu karta vidalayın. Resim de görülen TR1 termistörü için pil yuvasına uygun bir şekilde delik açın ve termistörü o şekilde lehimleyin. Termistör mutlaka pillere temas etmelidir. 2′li Pil yuvası bulamazsanız 4′lü alıp kesebilirsiniz. USB kablonusu ise eski cihazlardan sökebilirsiniz. Örneğin eski bir mouse’dan.
Test
Elemanların doğru bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun. Baskı devreyi önce gözle sonra da avometre yardımıyla kontrol edin kısa devre Ya da açık devre olmamalıdır. Herşey tamamsa sıra geldi test işlemine; Devreyi USB ye bağlayın( Harici güç kaynaklı bir hub en iyisidir).LED i kontrol edin eğer led sönükse devrenizi güle güle kullanın. Fakat yanıksa TR1 bacaklarını 330ohmluk bir direnç kullanarak anlık olarak kısa devre edin (Böylece Devre Pillerin çok sıcak olduğunu sanacaktır.) Sönmezse devre doğru çalışmıyor demektir. Tekrar gözden geçirin.

Kullanım ve uyarılar

Şarj işlemi bitince LED sönecektir.

Pillerin doğru olarak takıldığından emin olunmalıdır
Aynı tipte pil kullanmalıdır
piller mutlaka termistöre temas etmelidir.
AAA( kumanda pili) tipi pilleri şarj ederken; piller termistöre temas etmelidir.Ayrıca bu tip piller çok ısınacağından 700mah kapasitesinden yüksek pilleri şarj etmemelisiniz.
Yalnızca Şarj edilebilen(rechargeable) NiCd ve NiMH tipi pil kullanılmalıdırç
Uyarı:Devre hatalı yapılırsa bilgisayarınızda geri dönüşü mümkün olmayan hatalar ortaya çıkabilir. Bu hatalardan doğan sorumluluk size aittir. KOLAY  GELSİN..


bu yazı adresinden alınmış www.elektronikmerkezi.orgtarafından tercüme edilmiş ve düzenlenmiştir.
Alıntı : www.elektronikmerkezi.org
counter Etkileşim.

Paylaş


Bu Yazıyı Beğendinizmi?


Benzer Konular