LCD Ekranlı Basit Termometre Devresi

www.metacafe.com/watch/4093128/lcd_ekranl_basit_termometre_devresi_testi/Programın derlenmiş halini (.hex), kaynak kodu ve devre şemasını Dosyaİndir üzerinden indirebilirsiniz.
İndirmek için tıklayınız.
Sorularınızı iletmek için hemen sayfanın aşağısına inip, yorum yazabilirsiniz.
Bir başka yazıda görüşmek dileği ile…

Merhabalar,
Bu yazıda LCD ekranlı basit bir termometre yapımını anlatmaya çalışacağım. Devrenin çalışan halini ve çeşitli ortamlardaki testini yazının devamında bulabileceğiniz videoda görebilirsiniz.
“Nerden çıktı bu termometre?” derseniz de, masamın üstünde duran LCD ve PIC’e ek olarak önceden alıp bir köşeye attığım sıcaklık sensörünü bulmam en büyük neden tabi. :) Ayrıca haberlerde gördüğümüz “Yarın sıcaklık -3 derceye kadar düşecek.” benzeri söylemlerden dolayı “Dışarısı gerçekten ne kadar soğuk?” diye düşünmem de bir diğer etken.
Kullanacağımız sensör teorik olarak -55, +125 santigrat derece arası sıcaklıkları ortalama 0.5 santigrat derece hassiyetler ölçebiliyor. Yine teorik olarak devreyi 3V DC ve üzeri bir kaynakla çalıştırabilirsiniz.
Devreye geçmeden önce malzemelerimizi sayalım:
  • DS18B20
  • PIC 16F628 veya PIC 16F628A
  • 10K veya yakın değerde POT
  • LED (Herhangi bir renk olabilir.)
  • 470 Ohm Direnç
  • 4.7 KOhm Direnç
  • HD44780 veya benzeri sürücü entegre içeren 16×2 LCD Ekran
Her malzemeden bir adet olması yeterlidir. Devrenin özelliklerine kısaca bakalım.
Sensörden dolayı geniş bir sıcaklık aralığını ölçebiliyoruz. Devrede okuma yapıldığını belirten bir adet LED bulunuyor. Sensör yaklaşık her saniyede bir kez okunmakta ve okunan değer ekrana yazdırılmaktadır. Her okuma işlemi esnasında da LED kısa bir süre yanıp, sönmektedir. Devre şeması aşağıdaki gibidir:
LCD Ekranlı Basit Termometre Devresi Devre ŞemasıBüyük resim için tıklayınız.

Evet, gördüğünüz gibi devre oldukça basit. Zaten tüm işi sevgili mikrokontrolcümüz PIC yapıyor. LCD’yi 4 bit olarak sürüyoruz. İşimizi kolaylaştıran eleman ise sensörümüz: DS18B20. Devreyi 5V civarı voltaj veren bir DC kaynak ile çalıştırabilirsiniz. Devre, video çekimlerinde 4.5V ile çalışıyordu.
Bu yazının konusu termometre devresi olduğudan, DS18B20, LCD gibi elemanların kullanımı yüzeysel olarak anlatılmıştır. Yazı konu anlatımı niteliğinde değildir. Bu elemanların kullanımı ile ilgili detaylı bilgi arayanların ihtiyacını bu yazı karşılamayabilir. İlerleyen zamanlarda yayınlanacak başka yazılarda, bahsi geçen elemanların kullanımı detaylı bir şekilde anlatılabilir.
DS18B20, Dallas firması tarafından üretilen bir sıcaklık sensörü. Türkiye’de 2-3 Tl civarında bulabilmeniz mümkün. DS18B20 dijital bir sensör ve sıcaklık değerini iletişim kurarak okuyoruz. Sensör tek hat üzerinden (“one-wire”) iletişim kuruyor. Sensörü veri hattı ve nötr ile besleyebilmeniz (“parasite power”) mümkün. Bu devrede bu özelliği kullanmıyoruz.
Aslında DS18B20′nin alarm özelliği gibi kullanmadığımız başka özellikleri de mevcut. Merak edenler, internetten sensörün kullanım kılavuzuna (“datasheet”) erişerek detaylı bilgiye ulaşabilir. Tek hat üzerinden iletişim kurarken kullanılan protokolün en önemli avantajlarından biri ise tek bir hat üzerinde birden fazla sensörün bağlanabiliyor olması. Mikrokontrolcünüzün tek bir pinini feda ederek birden fazla sensörü ayrı ayrı okuyabilirsiniz. Bu devrede sadece tek bir sensör okuyoruz. Belki başka bir yazıda sensörün diğer özelliklerinin kullanımına ve tek hat üzerinden birden fazla sensörün okunmasına değinilebilir.
Kullanacağınız ekranının HD44780 veya benzeri başka bir sürücü içermesi gerekiyor. Çoğu satıcı sattığı ürünü bilmese de piyasada bulacağınız LCDlerin çoğu bu şekildedir. Alırken dikkat etmeniz gereken nokta satıcıların bir kısmı ücreti daha yüksek olduğu için grafik LCD satmaya çalışmaktadır. Aldığınız LCD ekranın 16×2 Dot-Matrix LCD olduğundan emin olunuz.


counter Etkileşim.

Paylaş


Bu Yazıyı Beğendinizmi?


Benzer Konular